top of page

Begraafplaats van Montjuïc

Wandel rond op de begraafplaats van Montjuïc en je wordt meteen stil van de adembenemende kunst, de locatie en de sfeer.

Wanneer je Barcelona binnen komt rijden vanaf de luchthaven, zie je aan de linkerkant de berg Montjuïc. Het eerste wat je opvalt is het groot aantal stenen, vlak aan de rotsen, en op verschillende niveaus. Dit zijn zo’n 150.000 graftombes.

De begraafplaats werd geopend op 17 maart 1883. Hoe het er precies uit zou zien, werd beslist door gemeentearchitect Leondro Albareda. Hij keek naar andere Europese steden en de begraafplaats van Montjuïc heeft vooral veel weg van het Parijse Père Lachaise. In de 19e eeuw waren er al begraafplaatsen maar Barcelona werd zo groot dat deze begraafplaatsen niet veel ruimte meer over hadden. Een begraafplaats hoorde toen nog aan de rand van de stad. Daarom was in de 19e eeuw de berg Montjuïc de goeie locatie om de overledenen van Barcelona een rustplek te geven.

Wie is er begraven?

De begraafplaats had en heeft als doel om er voor iedereen te zijn. De armen werden begraven in een gemeenschappelijke grafkuil, de middenklasse werden begraven in opgestapelde grafnissen en de rijken kregen een tombe. Bekende Barcelonezen die hier nu rusten zijn de artiesten Ramon Casas, Santiago Rusiñol en Joan Miró. Ook de beroemde architect Ildefons Cerda ligt hier begraven. Hier zie je o.a. ook Fossar de la Pedrera, een gemeenschappelijke grafkuil met meer dan 4000 Catalanen en Republikeinen die slachtoffer waren van het Franco regime. En zo ook Lluís Companys, de Catalaanse president die in 1940 om het leven werd gebracht in het fort op de Montjuïc toen Franco aan de macht kwam. Elk jaar worden de slachtoffers hier op 15 oktober herdacht.

Wat is er speciaal aan?

Voor de tombes kom je hier vandaag op bezoek. Het zijn echte verborgen pareltjes, heuse kunstwerken. De rijke families kozen zorgvuldig architecten en beeldhouwers uit Barcelona om hun praalstuk te ontwerpen. Zo waren de architecten Josep Puig i Cadafalch, Lluís Domènech i Montaner en Josep Jujol populaire architecten om een prachtige tombe voor een dierbaar familielid te realiseren. De beeldhouwers Eusebi Arnau en Josep Llimona mochten de tombes met fantastische sculpturen aankleden.

Praktisch

Adres :  De begraafplaats van Montjuïc is gevestigd aan Carrer Mare de Déu de Port 56

Ze is elke dag geopend van 08:00h-18:00h.

Hoe geraak je er?

Het beste kun je hier met bus 107 komen, een e-bike huren of de privé fietstocht met e-bike met Mucho Gusto Tours volgen.

Absoluut een bezoek waard in Barcelona!


Con Mucho Gusto

#cultuur #kunst #Montjuic #barcelona #begraafplaats #kerkhof

25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page