Calçotada : wat is dat?

Calçots eten is voor Catalanen serious business. Vandaag de dag is het één van de belangrijkste kenmerken van de Catalaanse eetcultuur. Ontdek deze lekkere, zachte uiensoort die smaakt naar prei. Als je niet in Catalonïe woont, denk je misschien dat dit een kleine prei of een lente ajuin is. Maar…

  1. Calçots eten en kweken is een unieke lokale traditie in Catalonïe.

  2. Het seizoen start begin januari en eindigt eind april ongeveer.

  3. Je kan thuis op de barbecue calçots klaarmaken of op restaurant gaan, of een volksfeest bijwonen.


calçots eten
  1. Je doet dit in groep en gaat op zondag dus met familie of vrienden eerst calçots eten, maar erna volgt ook nog een schotel met gegrild vlees… De wijn is ook nooit veraf!

Waar calçots eten?

De Calçotada is bovenal ook een Catalaanse gezelligheidstraditie, een echt volksfeest.

  1. Soms wordt het feest georganiseerd door de wijk of gemeente, zoals in de bakermat van de calçot, Valls, het geval is.


calçotada in valls
  1. Veel locals organiseren de calçotada op hun dakterras of je tuin. Je steekt de barbecue aan op zondag en het wordt een echte familie-of vriendendag.

  2. Als je geen terras of tuin hebt, kan het ook op restaurant in een dorp of de stad, zoals

  3. in de wijk Gràcia bij  El Disbarat https://g.page/eldisbarat?share

  4. of in de bergen bij Collserola bij Restaurant Masia Can Jané https://g.page/restaurantcanjane?share 

  5. of … in het openbaar. Buiten Barcelona vind je picknickplekken waar je een calçotada kunt houden. Eén zo’n plek is Font Les Planes. Locals reizen op een mooie zondag met de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya naar Les Planes, een paar stations buiten Barcelona. Op het terrein van dit restaurant  staan tientallen grillen om met vrienden en familie te gaan barbecueën. Voor tien euro heb je een tafel en mag je ook gebruik maken van de grill. Het is dringen geblazen bij de grill, maar geen Catalaan die zich daarover druk maakt: gezelligheid kent geen tijd. Ondertussen wordt er muziek gemaakt, geschreeuwd, gejubeld, gekletst, gedronken en uiteraard vooral gegeten.

Traditie

Deze zoete en zachte ui vindt zijn oorsprong in het dorpje Valls in de provincie Tarragona, waar aan het eind van de negentiende eeuw de calçot ontdekt werd. In het begin van de twintigste eeuw gingen families in Valls de calçots eten bij elkaar. Ze maakten er speciale, feestelijke gelegenheden van en al snel verspreidde de calçotada-gekheid zich over heel Catalonië. Hier kan je eind januari naar toe om de Gran Festa de la Calçotada mee te maken.


calçotada in valls

Het verbouwen van calçots is een gestructureerd proces. Aan het eind van het jaar wordt de ui geplant en het volledige kweekproces bestaat vooral uit een paar keer opnieuw planten. Uiteindelijk kan de calçot dan bijna een jaar later, rond november, geoogst worden. Rond die maanden begint ook het heuse calçotadaseizoen, dat haar hoogtepunt bereikt tegen het einde van januari als in Valls het Gran Festa de la Calçotada gevierd wordt, en ongeveer duurt tot eind april.

De traditie schrijft voor dat de calçots staand gegeten worden. Naast calçots, wordt er ook pa amb tomàquet (brood met tomaat) genuttigd en worden er aardappels, artisjokken en worstjes gegrild op het houtskool dat overgebleven is na het grillen van de calçots. Dit hele “vreetfestijn” gaat uiteraard gepaard met de nodige liters alcohol: bij voorkeur een vino of een cava, maar voor de chiquere gelegenheden zijn er ook heuse calçotadakoffie’s en –likeuren.

Wees er wel snel bij, want eind april is het calçotadaseizoen echt afgelopen.

Bereiding calçot

Een calçot kent een heel speciale bereiding. Eerst wordt de calçot gegrild en geflambeerd totdat het onderste gedeelte van de calçot zwart wordt. Vervolgens worden de calçots in porties van twintig à dertig stuks in een krant gewikkeld, om gedurende een half uur lang de calçots warm te houden. Na die dertig minuten kunnen ze gegeten worden, maar niet voordat het zwartgeblakerde gedeelte eraf is gepeld. Dit doe je langs vanonder, je trekt het zwarte deel eraf. Dan dip je de calçot in de heerlijke saus en steek je hem van bovenaf in je mond. Erna dip je nog eens in de saus.

De calçot wordt vrijwel altijd gegeten met een speciale oranje calçotsaus: de romesco. Iedere familie, zeker in Valls en omstreken, bereidt de calçotsaus op haar eigen manier met geheim recept, en dat geldt ook voor de koks in restaurants. Gelukkig is de calçotsaus ook in de supermarkt te verkrijgen. Casa Amattler is een goeie supermarkt hiervoor.

Je krijgt trouwens een enorme bavet of slab om je kledij mooi te houden. Dat hoort erbij, en is ook echt nodig en niet overbodig. Super toch?

¡Con Mucho Gusto!

Esther

#spaansekeuken #barcelona #calçot #foodies #calçotada #tradities #catalonie #eteninbarcelona

1 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven