top of page

Wat zijn nou typisch Catalaanse gerechten?

Bijgewerkt op: 16 jul. 2023

Als je op reis gaat, wil je natuurlijk ook de lokale specialiteiten proeven. De 'Spaanse keuken' bestaat eigenlijk niet. Iedere regio heeft z'n eigen specifieke gerechten. Maar wat is nu typisch Catalaans? Hier volgen een aantal toppers uit de Catalaanse keuken.


Pa amb tomàquet

Zo simpel, maar zo lekker. Brood met tomaat. Er worden speciale tomaatjes gebruikt voor dit gerecht: 'tomata de penjar', oftewel 'hang tomaatjes'. Op de markt liggen deze kleine tomaatjes niet op de stal, maar hangen ze. Ze worden half doorgesneden en dan over het brood heen gewreven. Beetje olijfolie eroverheen en zout, een rauw knoflookje voor de liefhebber, en smullen. Het brood op de foto heet 'pa de coca', een wat dunner brood met krokante korst, hetgeen extra lekker is voor dit gerecht.


Patatas bravas

Ja hoor, deze gefrituurde aardappeltjes zijn typisch Catalaans. Bravo betekent dapper. Je moet dapper zijn om deze vette lekkernij te eten, want de rode saus kan soms best pittig zijn. De witte saus is een alioli, en dat is Catalaans voor knoflook en olie, de basis ingrediënten van deze saus, of een mayonaise. Deze tapa doet het goed bij een lekker glas koud bier.


Calçots

Dit is misschien wel het meest typische gerecht uit deze streek: calçots. Het is een kruising tussen een ui en een prei. Deze wordt op het houtvuur geroosterd totdat de buitenste bladeren helemaal zwart geblakerd zijn. Daarna worden ze even in een krant gelegd om te rusten. Vervolgens worden de buitenste bladeren verwijderd, wordt de calçot door een romesco saus gehaald en dan opgegeten zoals wij een zoute haring eten: hoog boven het hoofd houdend en dan naar binnen laten glijden. In een restaurant krijg je er standaard een slabbetje bij, want het wordt sowieso een grote kliederboel. De calçot maanden zijn vooral februari en maart.


Botifarra met witte bonen

Een verse worst gemaakt van het varken. Geroosterd op de gril, geserveerd met witte bonen. Wie zei dat de Catalanen een eiwit tekort hadden?


Escalibada

Dit zijn geroosterde groentes, vooral paprika, ui en aubergine. Deze worden gegrild totdat ze goed gaar zijn. Na afgekoeld te zijn, wordt van de paprika en de aubergine het buitenste velletje verwijderd en worden ze in reepjes gesneden. Geserveerd met olijfolie en soms met tonijn. Erg smakelijk.


Crema Catalana

En we sluiten af met een toetje. De Fransen hebben crème brûlée, de Catalanen hebben crema Catalana. Hoofdzakelijk gemaakt van melk, eieren en gekarameliseerde suiker. Dit desert maakt een lekkere maaltijd helemaal af.


En natuurlijk zijn er nog veel meer streekgerechten. Wil je weten welke en waar je deze lekker kunt eten in Barcelona? Ga dan met ons op tour en vraag je lokale gids het hemt van het lijf. Bij wijze van spreken dan :)


460 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page