top of page

Bijzonder uurwerk, verwerkt in het trottoir van Barcelona

De bank Rosés gaf ter gelegenheid van de tweede wereldtentoonstelling van Barcelona in 1929 opdracht aan de klokkenmaker Juan Cabrerizo om een uurwerk te vervaardigen. Ze ligt vandaag nog altijd aan Carrer Rocafort 2 om zo de mensen bewust te laten worden van de tijd en de mensen naar binnen te krijgen in de bank. De klokkenmaker maakte het “Rellotge dels Llums”, wat “Uurwerk met Lichten” betekent. Het is in het trottoir van Barcelona gezet in een doorsnee van 2 meter.

Glazen rondjes geven de minuten en uren aan, de gouden kleuren geven de nummers aan en versieren de klok. De lampjes geven vervolgens de tijd aan.


Een erg verrassend juweeltje in Barcelona, iedere dag lopen er duizenden schoenen over dit uurwerk heen.

In 1935 werd er door de klokkenmaker een gelijkaardige klok in het trottoir geplaatst. Dit was in de straat Via Laietana 69. Beiden klokken zijn gerestaureerd, De eerste al in de jaren ’70 en de tweede klok in de jaren ’80. De klok aan Carrer Rocafort werd uiteindelijk vervangen in 2004 door het Institut del Paisatge Urbà – een stedelijk instituut dat als doel heeft om het behoud en renovatie van gebouwen en infrastructuur in Barcelona zo goed mogelijk te onderhouden. Er werd besloten om de klok te vervangen voor een nieuwe en identieke klok. Het was toen al te laat voor een goede tweede restauratie.

Beide klokken doen het vandaag de dag. Een verborgen juweeltje in Barcelona!

6 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page