top of page

Wat kun je allemaal zien op de heuvel Montjuïc?

Bijgewerkt op: 23 jul. 2023

De Olympische berg. De Groene Long van de stad. De Joodse Berg. Hoe je Montjuïc ook wilt noemen, het is een magisch stukje Barcelona en niet voor niets een van onze meest geboekte fietstours.


Wat kun je allemaal doen en zien op Montjuïc?

Je komt eigenlijk ogen en tijd tekort op Montjuïc want er is ontzettend veel te zien en te doen. Van prachtige uitzichten en groene parken tot kunst, cultuur en sport. Montjuïc heeft het allemaal.

Dit zijn onze favoriete bezienswaardigheden op Montjuïc:

  • Cactustuinen van Mossen Costa i Llobera

  • Kasteel van Montjuïc

  • Begraafplaats

  • Palau Nacional met het MNAC (Museo Nacional d'Art de Catalunya)

  • Magische Fonteinen

  • Olympische ring en Olympisch stadion

  • Prachtige uitzichten over de haven, de zee en de stad

Verderop in dit artikel worden deze bezienswaardigheden kort beschreven.


Montjuïc bezien vanaf Plaza España


Praktisch: hoe geraak je op Montjuïc?


E-bike

Met voorsprong de fijnste en leukste manier om Montjuïc te verkennen is met de e-bike. Mucho Gusto heeft een speciale e-bike tour waarmee je binnen 3 uur alle hierboven genoemde bezienswaardigheden ziet, en nog veel meer. We hebben veel ervaring op deze heuvel en hebben daardoor de mooiste routes weten uit te stippelen.


Kabelbaan

Er zijn niet één maar twee kabelbanen om de berg te bestijgen. Er vertrekt een kabelbaan vanaf het strand van Barceloneta welke je afzet voor hotel Miramar (dit is nog niet de top van de berg). Helaas moet je vaak wel lang in de rij staan (reken minimaal een uur) voordat je de kabelbaan in kunt, maar de uitzichten over de haven en de stad zijn zeker de moeite waard.


Er is een tweede kabelbaan welke vertrekt vlakbij het gemeente zwembad (Avinguda de Miramar) en deze zet je af naast het kasteel. Je komt hier o.a. met de funicular (stijl treintje) welke vertrekt vanaf metro halte Parallel.


Bus

Er vertrekt een bus vanaf Plaza España (metro halte Plaza España) welke je afzet naast het Kasteel bovenop de berg. Ook is er een hop on hop off bus met een route over Montjuïc.


Met de e-bike Montjuïc op fietsen


Bezienswaardigheden

De berg is 173 meter hoog en de naam Montjuïc betekent waarschijnlijk 'berg van de Joden', al doen er ook andere verhalen de ronde die een andere verklaring geven voor de naam. Er zijn in ieder geval overblijfselen gevonden van een Joodse begraafplaats.


Olympische spelen van 1992

In 1992 vonden de Olympische spelen plaats in Barcelona. Het Olympisch stadion, waar de opening- en sluitceremonie plaatsvonden en de atletiek onderdelen, bevindt zich op Montjuïc. Vandaag de dag kun je het stadion nog steeds bezoeken. Vaak staan de hekken open en kun je gewoon (gratis) naar binnen lopen om een kijkje te nemen.


Ook de ijzeren poorten naar de Olympische ring zijn meestal geopend voor het publiek. Wat opvalt is de grootse opzet, het overdekt sportpaleis Sant Jordi en de 136 meter hoge witte Calatrava toren, welke dienst deed als antenne voor de tv uitzendingen van de Spelen. Alleen als er grote evenementen worden opgebouwd of afgebroken, dan kun je het stadion of de ring tijdelijk niet in.


Olympische ring met de Calatrava toren


Wereldtentoonstelling van 1929

Wat veel mensen niet weten is dat het Olympisch stadion eigenlijk gebouwd was voor de Wereldtentoonstelling van 1929. Ook deze vond plaats op Montjuïc. Voor de Olympische spelen is dit stadion simpelweg gerecycled, een slim volkje die Catalanen ;)


Voor die Wereld Expo van 1929 is ook het Palau Nacional, oftewel het Nationaal Paleis gebouwd. Deze is gelegen aan de kant van Plaza España. Hierin is vandaag de dag het MNAC gevestigd: het Museum voor Catalaanse Kunst. Een van de beste musea van Barcelona.


Vanaf het plateau voor de ingang van het Nationaal Paleis heb je een prachtig uitzicht over Plaza España, de stad, en de Magische Fonteinen. De fonteinen zijn magisch want van juni tot oktober vindt er van woensdag t/m zondag avond van 21:30 tot 22:30 een licht, water en muziek show plaats. De rest van het jaar is er een afwijken schema, welke je hier kunt vinden.


Uitzicht over Plaza España en de rest van Barcelona vanaf het Palau Nacional


Het Kasteel van Montjuïc

Bovenop de berg, op een hoogte van 173 meter, bevindt zich een kasteel dat heeft dienst gedaan als militair bolwerk en gevangenis. Je kunt het kasteel ook bezoeken (5 euro entree). Vanaf naast het kasteel kun je heel ver weg kijken over de Middellandse zee. Ook kun je de verschillende havens van Barcelona vanaf hier goed zien.


De begraafplaats van Montjuïc (open sinds 1883)

Met een oppervlakte van 56 hectare en gelegen aan de stijle kant van de berg is dit een imposante plek. Het is een ware 'doden stad' met eindeloze straten gestapelde graven. De 'flatgebouwen van laatste rustplaatsen' zijn voor de gewone burgers. De rijke Barcelonezen lieten hier eind 19e, begin 20e eeuw grote mausoleums bouwen door de beste beeldhouwers van de stad. Erg indrukwekkend om op dit kerkhof een kijkje te nemen.


De Cactustuinen van Mossen Costa i Llobera

Last but not least de prachtige cactustuinen aan de voet van de berg aan de kant van de zee. Je waant je even in Mexico of Australia met een grote diversiteit aan cactussen, vetplanten, inheemse bomen, palmen en andere struiken en bloemen. Een lust voor het oog, en dat op een steenworp afstand van de Rambla. Als je hier 10 mensen tegenkomt is het veel. Misschien wel het best bewaard gebleven geheim van Barcelona.


De cactus tuinen van Mossen Costa i Llobera


Dit is slechts een kleine greep van wat er allemaal te zien is op Montjuïc. Als we alles zouden moeten beschrijven, dan hadden we aan 5 blogposts nog niet voldoende ;)


Wil je ook een unieke Montjuïc ervaring beleven en Barcelona van bovenaf bewonderen? Boek dan snel je e-bike tour.


Kom je in de hoogseizoen weken naar Barcelona?

Reserveer dan op tijd, want onze beschikbaarheid is beperkt.


85 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page