top of page

HolaBarcelona!

Marta Rubio is een geboren en getogen Barcelonesa die sinds 2008 in Nederland woont. Daar startte ze met haar bedrijf HolaBarcelona.nl, een online platform met allerlei handige tips en weetjes over Barcelona.

Maar waarom koos ze ervoor naar Nederland te verhuizen en hoe blikt ze er nu op terug? Lees ons interview met haar en ontdek wat zij te vertellen ons te vertellen heeft! Hoe ben je in Nederland terecht gekomen?

“Doordat ik er altijd van droomde om in het buitenland te gaan wonen en ik mijn vriend (uit Nederland) leerde kennen, kwam ik in Nederland terecht, waar ik verder ging werken en studeren. Voordat ik het wist, had ik een leventje en zelfs mijn eigen bedrijf opgebouwd. HolaBarcelona.nl is geboren uit het feit dat er veel mensen in Nederland om mijn persoonlijke tips over Barcelona vroegen. Het was mijn vriend die het idee had om deze tips online te publiceren, zodat iedereen ervan kon genieten. Nu werk ik full time aan mijn bedrijf, door onder andere reisgidsen te publiceren en steeds nieuwe plekken in Barcelona te ontdekken. Mijn doel is om het echte Barcelona aan mijn lezers te laten zien, zodat ze als een echte local van de stad kunnen genieten.”

Waar woon je in Nederland en wat is voor jou de reden om daar te wonen?

Ik woon al sinds mijn aankomst in Nederland in Arnhem, want dat was de plek waar mijn vriend vandaan komt. Ik kende de stad ook al van eerdere bezoeken. Het was ook een prima uitvalsbasis tijdens mijn masterstudie aan de universiteit in Nijmegen. Doordat ik in Arnhem ging wonen en niet in een internationale stad als Amsterdam, heb ik de Nederlandse taal veel sneller geleerd en zijn mijn meeste vrienden en relaties gewoon Nederlands. Ik denk dat dit heel erg heeft geholpen om mijn integratieproces in Nederland te versnellen.

Wil je graag nog terug keren naar Barcelona?

Het is wel de bedoeling dat we ooit terug gaan keren naar Barcelona. Om lekker van de zon, het buitenzijn, de Spaanse keuken en de gezelligheid te genieten. Maar wanneer dat is, staat niet echt vast; de toekomst zal het zeggen.

Als je één groot verschil zou moeten opnoemen tussen Amsterdam en Barcelona, wat zou dat zijn?

De levensstijl en mindset van bewoners uit Amsterdam en Barcelona is heel anders. Nederlanders zijn meer gesloten en werken heel hard. Afspraken moet je eeuwen van tevoren plannen en alles moet volgens de regels gebeuren. In Spanje zijn we een stuk losser, geen strakke planningen, lekker last-minute vakantie boeken of zomaar afspreken met vrienden hoort erbij. We bekijken alles per dag en doen het lekker rustig aan.

Welke 3 plekjes zou jij aanraden als Barcelonakenner?

1. Bunkers del Carmel: voor het mooiste uitzicht over de stad. De Bunkers del Carmel is een geweldig uitkijkpunt bovenop de Turó de la Rovira waar vroeger een luchtafweergeschut en een krottenwijk lag.

2. El Born: Deze wijk is een walhalla van originele winkels en modeboetieks van lokale designers en hippe eetgelegenheden. Doordat deze buurt in het oude centrum van Barcelona ligt, zijn er ook vele monumentale en oude panden te zien. Zie hier een voorbeeld.

3. Het strand: Hier kun je prima een stedentrip met een strandvakantie combineren. In de oude visserswijk La Barceloneta komt het maritieme karakter van Barcelona het beste naar voren. Mis vooral niet de ouderwetse tavernes waar lekkere tapas zoals de Bomba de la Barceloneta en gefrituurde vis geserveerd worden!

Had je het in het begin moeilijk om het klimaat te missen?

Op zich vind ik het wel mooi dat je in Nederland alle vier seizoenen zo goed mee kan maken. Voor mij is bijvoorbeeld sneeuw zien vallen altijd een feestje. Maar de lange winters en grijze dagen heb ik niet per se nodig. Dan verlang ik inderdaad gauw naar de lekkere winterzon en warmere temperaturen van Barcelona. Wat ik niet mis zijn de stikhete zomers, al komt dat ook steeds vaker voor in Nederland. Dan mis ik wel mijn airco en het strand zo om de hoek.

Welke zaken mis je uit Barcelona en zou je zo willen overbrengen?

De versmarkten. Ik vind het fantastisch om naar de markt te gaan om boodschappen te doen, maar terwijl er in Barcelona meerdere markten per wijk zijn die dagelijks open gaan, moet je het hier doen met hooguit één of twee marktdagen per week, en dan ook vaak alleen in het centrum van de stad. Ook het feit dat iedere avond koopavond is in Barcelona vind ik heel fijn. Dat mis ik soms hier, waar je slechts één koopavond hebt.

Zie je jezelf echt als buitenlander in Arnem of ben je al een halve Nederlander intussen?

Ik beschouw me tegenwoordig als een halve Nederlander omdat ik in de afgelopen 10 jaar hier heb gewoond en veel van de Nederlanders heb geleerd. Zoals op tijd voor een afspraak komen. Zelfs als ik in Barcelona ben, merk ik dat ik sommige dingen uit Nederland mis. Toch zijn er dingen die ik nog steeds op z’n Spaans doe, zoals de Spaanse/Catalaanse feestdagen vieren of lekker Spaans koken.

Reis je vaak terug naar Catalonië?

Ik probeer om de drie maanden naar Barcelona te reizen om zo mijn vrienden en familie weer te zien en van deze geweldige stad te genieten. Door regelmatig naar Barcelona te reizen voel ik me nog steeds verbonden met de stad en heb ik minder heimwee als ik terug ben in Nederland. Bovendien kan ik wanneer ik in Barcelona bent nieuwe hotspots en bezienswaardigheden ontdekken om ze daarna op HolaBarcelona.nl te delen. Marta, heel erg bedankt voor dit interview! En wie weet tot snel in Barcelona! Lees het artikel van Marta over Mucho Gusto Tours hier

#Amsterdam #HolaBarcelona #barcelona #Blog #Nederland

7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page