top of page

Hoe kun je de Sagrada Família in Barcelona het beste bezoeken?

Als je ons vraagt welk monument je zeker "moet" zien in Barcelona, dan is het ... la Sagrada Família. Wat begon als een bescheiden kerk, groeide uit tot een basiliek en werd één van 's werelds beroemdste tempels.


Waarom vinden wij van Mucho Gusto dat je hier écht naar binnen moet en hoe kun je deze unieke basiliek het beste bezoeken? Lees snel verder...Wat maakt deze kerk anders dan andere kerken?


De Sagrada Família is een architectonisch hoogstandje met binnenkort de hoogste kerktoren ter wereld. Binnenkort? Dat klopt! De kerk is nog in opbouw, daarover later meer. Zowel van binnen als van buiten is deze kerk niet te vergelijken met welke kerk je ooit bezocht hebt.


De basiliek is ontworpen door beroemde architect Antoní Gaudí i Cornet en belichaamd zijn grenzeloze creativiteit, spiritualiteit, en zijn liefde voor God's schepping: de natuur. Gaudí heeft op de buiten gevel en binnen in de kerk honderden religieuze en spirituele boodschappen achtergelaten.Unieke vormen


Wat meteen opvalt zijn de unieke vormen en decoraties die je overal ziet. Zo hebben de pilaren de vorm van boomstammen die uitmonden in takken die de gewelven ondersteunen. Het plafond lijkt op een sterrenhemel en op de toegangspoorten kom je allerlei details tegen zoals zoals torretjes, spinnen en bijtjes.Er wordt gezegd dat de Sagrada Familia de bijbel in 3D is: overal in en aan de kerk kom je bekende verhalen tegen uit de bijbel in de vorm van beelden of graveringen. Hieronder zie je bijvoorbeeld een beelden groep van de geboorte gevel. Herken je de drie koningen met geschenken in hun handen voor het pasgeboren kindje Jezus?


Zometeen meer achtergrond informatie over de kerk. Nu eerst even praktisch:


Hoe bezoek je de Sagrada Família het beste?


Er zijn meerdere manieren om deze kerk van binnen te bezichtigen. We bespreken er hieronder vier.


1. Op eigen gelegenheid naar de Sagrada Família


De kerk ligt iets uit het oude centrum van Barcelona, maar is makkelijk bereikbaar met bijvoorbeeld de metro (paarse of blauwe lijn), de taxi of zelfs te voet.


Koop je tickets voor je bezoek aan de Sagrada Familía altijd op voorhand via de officële website, dan betaal je geen commissie en ben je verzekerd van een ticket. Het komt regelmatig voor dat alle tickets zijn uitverkocht, dus wees er op tijd bij tijdens de drukke mei-, zomer- en herfst vakantie weken. Een standaard ticket kost 26 euro per volwassene (prijspijl 2023). Voor kinderen, ouderen en mensen met een beperking zijn er kortingen.


Tijdens het aankoop proces kies je een datum en tijdslot en zo hoef je bij aankomst slechts een paar minuten in de rij te staan. Je kunt kiezen voor een ticket met audioguide (inclusief, via een app op je telefoon) of voor een ticket met een rondleiding door een gids van de kerk (4 euro extra) in o.a. Engels of Duits. Helaas zijn er geen vaste rondleidingen in het Nederlands. Wil je ook de torens in? Dat is kan voor een toeslag van 10 euro.


Dit is de officiële website van de Sagrada Familia:

2. Een rondleiding in de Sagrada Família met Nederlandstalige gids


Wil je de Sagrada Familia van de binnenkant zien met uitleg van een ervaren Nederlandstalige gids? Ga dan mee met Robbert Reurings. Deze Nederlandse gids met licentie vertelt met veel passie en enthousiasme over Gaudí's leven, zijn visie en alle details van dit intrigerende bouwwerk. Robbert organiseert (in 2023) iedere maandag, woensdag en vrijdag een groepstour en je kunt ook privé met hem een rondleiding boeken. Uiteraard regelt hij ook je toegangs ticket.

3. Een fietstour met bezoek aan de Sagrada Família


Bezoek het fascinerende werk van Antoni Gaudí als onderdeel van een fietstour door Barcelona. Natuurlijk met Mucho Gusto Tours :) Je hoeft je geen zorgen te maken om de tickets, want die regelen wij voor je.


Samen met je Nederlandstalige privé gids fiets je in zo'n 1,5 a 2 uur naar de Sagrada Família. Onderweg kom je door mooie wijken en zie je nog vele andere prachtige gebouwen, straten en pleinen. Zo fiets je bijvoorbeeld door de smalle steegjes van de Gotische wijk en over de imposante Paseo de Gracia. Bij de kerk aangekomen ga je met een Skip The Line ticket zelf de kerk binnen. Je krijgt uitleg door middel van een zorgvuldig samengestelde audiotour of van een Engelstalige gids van de kerk. Na het bezoek aan de basiliek cruise je via een aantal bijzondere sights terug naar het beginpunt. Onderweg vertelt je gids vele interessante verhalen over Gaudí, Barcelona en haar inwoners.4. Een katholieke mis bijwonen in de Sagrada Familía


Maak een unieke viering mee en ga naar de mis in de Sagrada Família.

Door de weeks zijn er dagelijks missen in de crypte (dat is een kapelletje onder de Sagrada Família).

Elke zondag om 9 uur 's ochtends is er een internationale viering in verschillende talen. Met Pasen zijn er prachtige missen om het lijden en de dood van Jezus te herdenken.


Wanneer je naar een mis gaat kun je dus zonder officieel ticket de kerk in. Denk er wel aan om gepaste kleding aan te doen (minder nodig met een 'gewoon' ticket) en het wordt niet gewaardeerd om foto's te nemen tijdens de mis (geen probleem bij een 'normale' rondleiding).

  • Internationale kerkviering in de Sagrada Família

  • Missen in de crypte in Spaans en CatalaansWanneer is de Sagrada Família nu eindelijk af?


Er wordt sinds 1882 aan de kerk gewerkt en nog altijd is de deze niet voltooid! Je ziet bouwvakkers aan het werk, torens staan nog in de steigers en beneden in de werkplaats worden volop maquettes ontwikkeld... Je maakt een historisch moment mee door de Sagrada Família nu te gaan bezoeken.


Maar waarom is de kerk nog niet af? Ligt het aan de Spaanse bouwvakkers en hun Spaanse ritme (mañana mañana ;)? Niet echt!


Na Gaudí zijn dood in 1926 ging de bouw van de kerk verder, maar in 1936 belandde Spanje in een burgeroorlog. Er gingen enkele bouwtekeningen verloren door een brand in 1936, en in 1939 startte Franco's dictatuur die zou duren tot 1975.

Maar vooral financieel zat het land jarenlang in zak en as waardoor de sponsoring van de bouw maar langzaam verliep.


Nu rinkelt de kassa gelukkig weer vrolijk. Het grootste gedeelte van de bouw wordt vandaag de dag gefinancierd met de ticketverkoop. Dus door een ticket te kopen voor de Sagrada Família, help je een stukje mee aan de bouw en het onderhoud van deze geweldige kerk.De Sagrada Familía heeft nu meer bezoekers dan ooit. Met bijna 4 miljoen bezoekers is het 't meest bezochte bouwwerk van Spanje. En terecht!Er is nog wel wat werk voor de boeg. De torens zijn nog in volle constructie en de toekomstige hoofd ingang, welke aan de kant van de zee zal zijn, is nog zo goed als onbestaand.

Het is de bedoeling dat de hoogste toren, de toren opgedragen aan Jezus, in 2026 gereed is. Dat zou precies 100 jaar zijn na het overlijden van Gaudí in 1926. De kerk zelf zou helemaal af moeten zijn in 2028 - 2030. Wat denk je, zouden ze het halen?


65 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page